The Bristol Old Vic

GS Group recently completed the supply and installation project at The Bristol Old Vic Institute theatre.

Built in 1766 and one of Europe’s oldest theatres, The Bristol Old Vic’s refurbishment was part of a £25m redevelopment.

In a bid to appeal to new audiences and become more inclusive, the refurbishment consisted of a brand new, fully accessible front-of-house space, with a bar and kitchen, a new studio theatre, alongside a new interactive heritage offering.

Our role within the refurbishment was to provide a catering kitchen with a support kitchen in the basement as well as aid the completion of the two bars.

The GS team were working to the design brief and specification provided by Keith Winton Design, however, we had to ensure that all the services were coordinated with the mechanical and electrical contractors.

In the catering areas, we specified and installed Lincat cooking equipment, Falcon combination ovens, Britannia ventilation canopies, Foster Coldstores and utilised CED Fabrications for the stainless steel bar fabrications, as these were the consultant’s and our preferred manufacturers.

We coordinated our services with a series of other trades including the main contractor, Plann, and numerous other contractors who were involved with the interior works including the rendering and cladding of fixed furnishings.

Throughout the complex five month project, we faced numerous challenges often because of the architectural structure of the 250-year-old building.

We also had to consider the access into the listed building because of the narrow roads surrounding it; access and arrangement of deliveries required extra coordination when retrieving the unloaded equipment.

Because of the tight timeframe and the number of trades that were involved in the project, we had to manage the timing of the installations strategically and coordinate with the rest of the contractors in order for the project to run seamlessly.

Another part of our role was to design a large bar frame for the front-of-house bar. The purpose of the bar framework was to support the bar finishes and house all the services within – this was often laborious at times because of the distinctive formation of the bar.

To resolve the issues surrounding the shape, the GS team worked collectively and utilised 3D design modelling to formulate the finished bar.

Everyone involved in the project ensured the designs and installations were completed to the highest possible standard, closely following the client’s wishes at all times and the end result was something all parties were extremely proud of.

The client was overjoyed with the completed scheme and was extremely impressed with the standard of the completed finish of the project as delivered by ourselves.